Door Patty Balm, vrijwilligster vanaf het eerste uur.

‘tHuis Lioba is onderdeel van de Stichting Oase Palliatieve Zorg, waartoe ook het Hospice Alkmaar en Hospice de Bregthoeve in Schoorl behoren
 
’tHuis Lioba is een kleinschalig, warm en gastvrij respijthuis gelegen aan een prachtige binnentuin in het hart van het Lioba klooster in Egmond-Binnen.
Tijdens een verblijf kunnen gasten genieten van de vele vogeltjes die de tuin weten te vinden. In deze spirituele omgeving heerst een oase van rust. Gasten komen hier als het thuis even niet gaat en er behoefte is aan zorg, aandacht en rust of als de mantelzorgers een pauze nodig hebben.

Patty aan het woord:

Wat is het toch fijn om, na mijn pensionering, als vrijwilligster nog echt wat te kunnen betekenen voor de maatschappij.
In mijn geval is dat ‘t Huis Lioba geworden. Ik ben altijd al sociaal betrokken geweest. Zorgen voor een ander ligt mij nu eenmaal goed, vandaar.
‘t Huis Lioba is een kleinschalig verblijf waar mensen even kunnen bijtanken na een vaak nare periode, bijvoorbeeld na een operatie, chemotherapie of om de mantelzorger wat rust te gunnen omdat het verzorgen van een dierbare veel energie kost.
Voor mij is dit vrijwilligerswerk een win-win situatie. Onze gasten zijn bijna altijd blij en dankbaar voor onze goede zorgen. Het doet me goed om te merken dat we onze gasten in hun vaak zware situatie, wat verlichting, afleiding en een luisterend oor kunnen bieden. Hoe mooi en zinvol is dat?
Dagelijks bereiden we verse soep voor bij de lunch en ’s avonds toveren de kookvrijwilligers een heerlijke maaltijd op tafel. Vaak ontstaan er dan mooie gesprekken aan de keukentafel die over het leven gaan. Heel waardevol; soms heel verdrietig, soms heel optimistisch omdat bijvoorbeeld de medicijnen goed aanslaan. We geven mensen hun rust waar nodig maar staan ook open om samen een rondje te wandelen of een spelletje te spelen.

Laatst ontstond er spontaan een mooi initiatief bij één van onze gasten. Mevrouw was al vaker bij ‘tHuis Lioba geweest om haar kinderen tijdelijk te ontlasten in hun zware taak als mantelzorger. Ze maakt heel graag armbandjes van kralen in alle soorten en kleuren en zo ontstond het idee om haar mooie collectie armbandjes te koop aan te bieden. De opbrengst wilt ze doneren aan ‘t Huis Lioba. “Begin ik op mijn 90ste nog een eigen bedrijf” zei deze mevrouw lachend. Ondertussen loopt haar zaakje zo goed dat onze organisatie wilde bijdragen aan de aanschaf van de materialen. Zo leuk zoals zaken bij ons kunnen lopen.
Omdat onze organisatie kleinschalig is, zijn onze werkzaamheden divers. De taken liggen min of meer vast maar zijn ook afhankelijk van de dienst die je draait. Ik hou van afwisseling en dus ook van de verschillende taken waarbij de zorg en aandacht in eerste instantie altijd naar de gasten gaan.
Ik werk vanaf de opening, nu ruim zes jaar geleden, als vrijwilligster bij ‘t Huis Lioba en behoor zo ondertussen tot het meubilair. De gasten, het contact met de andere vrijwilligers en zeker niet te vergeten de prachtige plek geven me de juiste voldoening om nog even door te gaan.

di 27 augustus 2024
van 15.00 tot 17.00 uur

Voor belangstellenden, nieuwe vrijwilligers en gasten.
Adres Herenweg 85, Egmond-Binnen